Wednesday, July 15, 2009

ရခိုင္သခြားသီးသုပ္

အခုလို ဂြ်န္၊ ဂ်ဴလိုင္ မိုးရာသီေရာက္ၿပီဆို က်ေတာ္တို႔ ရြာမွာ ခဝဲသီး၊ သခြားသီး၊ ပဲေထာင့္ရွည္သီေတြ လႈိင္လႈိင္ေပၚပီဗ်။ က်ေတာ္တို႔ ရြာရဲ႕ အပိုင္းတစ္ပိုင္း ျဖစ္တဲ့ ရွမ္းစုလို႔ အမ်ားေခၚၾကတဲ့ အရပ္မွာ ပအို႔စ္ ေတြေနၾကတယ္ဗ်။ သူတို႔က ရာသီအလိုက္ သီးႏွံေတြကို စိုက္ၾကၿပီး ဒီရာသီဆို ခဝဲသီး၊ သခြားသီး တို႔ထြက္ၿပီေလ။




အိမ္ကို သတိရတာနဲ႔ ဒီအခ်ိန္ဆို မာမီသုပ္ေကြ်းေလ့ရွိတဲ့ ရခိုင္ သခြားသီးသုပ္ကေလးကို စားခ်င္လာတယ္။ ဒါနဲ႔ အိမ္နားက ဆိုင္မွာ သခြားသီး ဝယ္ၿပီး ကိုယ္ဖာသာ ကိုယ္သုပ္စားလိုက္တယ္ဗ်ာ..။ ဘယ္လိုသုပ္ရတာကိုလဲ ဘေလာ့ကေနမွ်ခ်င္တာနဲ႔ပဲ ….



ရခုိင္လို သခြားသီးသုပ္ဖို႔..သခြားသီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္၊ နံနံပင္၊ ပုစြန္ငါးပိ၊ သံပုရာသီး၊ ပုစြန္ေျခာက္ တို႔လိုပါတယ္။







အရင္ဆုံး သခြားသီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ဇြန္းအၿမီးဖ်ားေလးနဲ႔ ျခစ္ရမယ္။ ျခစ္ထားတာေလးကို ဇလုံတစ္လုံးနဲ႔ ထည္႔ထားေပါ့။




ငရုတ္သီးေထာင္းဖို႔က ငရုတ္သီးရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ရယ္ကို ေရာေထာင္း။ ငရုတ္ဆုံ မရွိရင္ေတာ့ ေမႊစက္နဲ႔သာ ေမႊပါဗ်ာ။ တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္က မထည္႔လဲရတယ္။ အခ်ိဳအတြက္သာ ထည္႔တာပါ။
ေနာက္ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမုန္႔ နည္းနည္းထည္႔။ ေထာင္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးနဲ႔ ျခစ္ထားတဲ့ သခြားသီးကို ေရာနယ္လိုက္ဗ်ာ။ ၿပီးေတာ့ သံပုရာရည္ ေလးညွစ္ထည္႔။ အနံေလးေမႊးဖို႔ ပင္စိမ္းေလးထည္႔ဗ်ာ။ စလုံးမွာက ပင္စိမ္းရြက္ ရွားေတာ့ နံနပင္ပဲထည္႔ေပါ့ဗ်ာ။ အေပါ့ အငန္ ျမည္းၿပီး ရင္ သုံးေဆာင္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္တဲ့ ရခိုင္သခြားသီးသုပ္ ကိုရရွိမွာပါ။

(စလုံးက သခြားသီးေတြက ျမန္မာျပည္မွာလို လတ္လတ္ဆက္ဆက္ မဟုတ္ေတာ့ မခ်ိဳဘူးဗ် တစ္ခုခု လိုေနသလိုပဲ သိပ္စားလို႔ မေကာင္းဘူး)

20 comments:

Rita said...

အမယ္ ဒါေတြလဲ ရတာပဲလား

သက္ပိုင္သူ said...

ခ်ိဳခ်ိဳ မ ခ်ိဳခ်ိဳ
သုပ္ေၾကြး
စားခ်င္တ.္

sin dan lar said...

ပုစြန္ေျခာက္အစား ငါးဟင္းအသားကိုေခ်ျပီး သုတ္စားျဖစ္တယ္။

တလႏြန္ said...

ရခုိင္သခြားသီးသုတ္ လာေငးပါတယ္ဗ်ာ။ စားေကာင္းမဲ့ပုံပဲ :)

WWKM said...

အိုေက..
စလံုးလာရင္ ပုလုေကြးရဲ႕ သခြါးသီးသုတ္ ၂ပြဲ. း))
ေရသန္႔ ၁၀ ဘူး . း)))

သက္ေဝ said...

တယ္ဟုတ္တဲ့ ပုလုေကြးပဲ...
သခြားသီးသုပ္စားဖို႕ သူပဲ အၾကံရတယ္...
ေကာင္းတယ္ေဟ့...

Anonymous said...

သခြားသီးသုပ္ေတာ႔ မစားဖူးေသးပါ...သခြားသီးေၾကာ္ဘဲစားဖူးပါေသးတယ္....
ေက်းဇူးပါ...သုပ္စားၾကည္႔လိုက္ပါဦးမယ္....
ဒီက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလည္း အတူတူဘဲ ဗမာၿပည္ကနဲ႔ မတူဘူး ေမႊးလည္းမေမႊးသလို အရသာလည္း ေပါ႔တယ္...
ရခိုင္ ခရမ္းသီးႏွပ္ေတာ႔ ရခိုင္သူငယ္ခ်င္းေက်ြးလို႔စားဖူးပါတယ္...ရခိုင္ဟင္းေတြက အစပ္ၾကိဳက္တဲ႔ က်မအတြက္ေတာ႔ ခံတြင္းေတြ႔စရာပါ.... mie nge

ကိုလူေထြး said...

ခင္လို႕ေကြ်းရင္ ေသေဆးေတာင္ ၾကမ္းေပါက္က လႊင့္ပစ္ရသတဲ့...

ခင္လို႕ သခြားသီး သုပ္ေကြ်းမွေတာ့...

ကုန္ေအာင္ စားသြားတယ္...

းဝ)

ေႏြးေနျခည္ said...

ကိုပုလု
ပုစြန္ငါးပိ က ငရုတ္သီးေထာင္းတဲ့ထဲထည္႕ရမွာလား...

စားခ်င္စရာေကာင္းလုိက္တာ...

ရြာသားေလး၀ိုင္တီယူ said...

လက္စသတ္ေတာ့ ကိုပုလုၾကီးက သခြားသီးေတြသုပ္စားေနတာကိုး။ ဒါေၾကာင့္ျငိမ္ေနပါတယ္မွတ္တာ။

အိမ္မွာ အမကသခြားသီးကိုရွမ္းလိုသုတ္သုတ္ေကြ်းတယ္
အိမ္လြမ္းသြားျပီဗ်ာ။

သုတ္ရင္ေခၚလိုက္ပါလို႕ မေျပာေတာ့ပါဘူးေလ။ ရခိုင္မုန္႕တီေကြ်းေတာင္မေၾကေသးပဲေနာ့ဗ်ာ

ေမဇင္ said...

သခြာသီး သုတ္စားၾကည့္ဦးမယ္.... ဟင္းခ်က္ရဖုိ႕အရမ္း စိတ္ညစ္ပဲ...ဟင္း မစီစဥ္တတ္လုိ႕ ..ခုေတာ့ တစ္မ်ိဳးတိုးျပီ.....း) မခ်ိဳရင္ ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားမ်ား ထည့္လုိ႕ရလား.... း)

Anonymous said...

မရီတာေျပာသလိုပဲေျပာမလို႕
ဒါလည္းရတာပဲလား :D

မိုးခါး

MrDBA said...

ေကာင္းမယ့္ပံုဘဲ စမ္းၾကည့္ဦးမယ္။

nu-san said...

ပုံၾကည့္ျပီး စားခ်င္လိုက္တာ.. တရက္ေတာ့ သုပ္စားဦးမယ္.. :)

ေမာင္ေမာင္ said...

ကိုပုလုေကြး ရဲ ့ ရခိုင္သခြားသီး သုတ္ ကိုနဲနဲ ေလး ျဖည့္မလို ့ပါ။
ကြ်န္ေတာ္ တို ့ငယ္ငယ္ က ေမေမ က အျမဲသုတ္ေကြ်းေတာ့ ျမင္ေနမိတယ္ေပါ့ဗ်ာ။
သခြားသီး ၀ယ္ရင္ အၾကီးၾကီး ရင့္တာေတြ ၀ယ္လာတယ္။ အခြံ ကိုမႏြာပဲထက္ျခမ္းျခမ္းျပီးေတာ့ ဇြန္းနဲ့ျခစ္တယ္ဗ်။ အေစ့ ကိုထုတ္ပစ္တယ္ဗ်။
ျပီးေတာ့ ငပိစိမ္းသား ကို မီးဖုတ္တယ္။
လိုတဲ့အတိုင္းအဆ နဲ့ေပါ့ေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း က ေတာ့ အေလာေတာ္ေပါ့ေနာ္။ မ်ားယင္လဲ သိပ္စပ္မယ္။ မေထာင္းခင္ မီးကင္ယင္ကင္ မကင္ယင္ ျပဳတ္ထားတာေပါ့။ ( ဒါမ်ဳိးမလုပ္ယင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေၾကာင့္ ဗိုက္နာတတ္တယ္။) ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီး ကိုေထာင္းတယ္။ အစာမထည့္ေတာ့ဘူး။ ၾကက္သြန္နီၾကိဳက္ယင္ေတာ့ ထည့္ေထာင္းတာေပါ့ေနာ္။
သတိထားမိသေလာက္ေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္ က ေစ်းၾကီးလို့လား ဘာလား ေတာသားသုတ္တာ ဟုတ္လို့လားမသိဘူး မေတြ ့မိဘူးရယ္။
အဲဒီ ျခစ္ထားတဲ ့သခြားသီး၊ ငပိဖုတ္၊
အခ်ဥ္( သံပုရာသီး) ၊ အခ်ဳိမုန့္၊ငရုတ္သီး ေလး ကို သမေအာင္ေမႊသုတ္ျပီး ဆားျမည္းၾကည့္လို ့ရပါျပီ။
ကြ်န္ေတာ္ မသုတ္ဖူးေပမယ့္ ၊ေတာက္တိုမယ္ရလုပ္ေပးရလို ့ျမင္ဖူးတာပါ။
ရခိုင္ဟင္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေတာ့ ခ်က္တတ္ပါတယ္။ ေမေမ တို့က ျမန္မာ လိုမခ်က္တတ္ဘူးေလ။
ဆရာလုပ္တယ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ။ အလ်ွင္းသင့္ လို ့ ပါ။
ေက်းဇူးေနာ္။
ေမာင္ေမာင္

Yu Ya said...

ကိုပုလုေကြးေရ... သခြားသီးသုတ္က စားေကာင္းတယ္ဗ်ိဳ႕ ။

yu ya

ၾကည္ျဖဴပိုင္ said...

ကိုပုလုေကြးေရ..တခါမွအဲလိုသုပ္မစားဖူးဘူး။ အေနာ္က အဲလိုအစပ္ေတြဆိုတအားၾကိဳက္တာ

ဒီေန႔ ရံုးမွာ ဘေလာ့ဂ္လည္ရင္းနဲ႔ ရခိုင္သခြားသီးသုပ္ဆိုတာေတြ႔လိုက္လို႔ အေျပးလာစားတာ။ နည္းပညာေတြယူသြားတယ္။ မျဖစ္မေနကို သုပ္စားဦးမယ္။

အရမ္းၾကိဳက္။ ၾကည့္ရင္းၾကည့္ရင္းနဲ႔ တကယ္ၾကီးစားခ်င္စိတ္ေတြထြက္လာျပီ

မယ္ကိုး said...

အားလပ္ရက္မွာ သုပ္စားခ်င္စိတ္ေတာင္ ေပါက္လာတယ္။ :)

ေမတၱာေရာင္ျပန္ said...

သပ္သပ္လြတ္ထြက္မွာ လာသုပ္ေကၽြးခိုင္းမယ္ေနာ္။

အိမ္ said...

ဟား ဒါေလးလဲ ထမင္း မိန္တယ္ဗ် တခါတေလ စားတယ္ အဲဒါမ်ဳိးေလး...။